51 embarcacions de vela llatina s?han reunit per a participar en la 28-º edició de l?esdeveniment de navegació tradicional
Avui han començat en el Club Nàutic Cala Gamba les regates de la 28a edició de la Diada de Vela Llatina. Aquesta trobada, que s'ha convertit en referència de la navegació tradicional a Balears i la resta d'Espanya, ha aconseguit enguany una xifra rècord d'inscripcions amb 51 embarcacions procedents de clubs de Mallorca i Menorca, a més de comptar amb l'assistència d'una barca convidada de Galícia, la Sobrada.
Després de la jornada de benvinguda i d'esdeveniments culturals i socials d'ahir, avui el protagonisme de la Diada de Vela Llatina de Cala Gamba s'ha desplaçat a la mar. Al migdia, els vaixells de vela llatina van reclamar el seu paper primordial en la Diada i van començar a sortir a la mar per a celebrar navegant aquesta trobada que sobrepassa l'àmbit esportiu per a convertir-se en jornada de germanor, intercanvi d'experiències i de difusió del patrimoni marítim balear entre aficionats i el públic en general.
Són molts els protagonistes en el Club Nàutic de Cala Gamba i cadascun té una història que contar. Creix cada any la flota procedent de Portocolom, que s'està convertint en una altra base important de la vela llatina a Mallorca. A més, aquest cap de setmana podem veure en Cala Gamba embarcacions de Menorca, Portopetro, Andratx, sa Ràpita, s’Arenal, Portitxol i el RCN Palma, a més de la nombrosa flota local. Vuit de les barques inscrites tenen o superen ja el segle de vida. La degana en aquest cas és Na Paquita, de Francisco Cau, un llaüt de cinc metres que va començar a navegar allà per 1910.
La convidada d'honor de la Diada d'enguany és la Sobrada, una dorna polbeira que ha visitat per primera vegada Mallorca gràcies a la col·laboració amb la Federació Galega pola Cultura Marítima e Fluvial Culturmar. La segona gran protagonista serà la Balear que compleix aquest any cent anys de vida. Demà serà el seu gran dia, perquè a les onze i mitja tota la flota present en Cala Gamba participarà en una gran parada naval per a donar enfront de la catedral dues voltes al voltant d'aquest emblema del patrimoni marítim balear. El Club Nàutic Cala Gamba i tot el món nàutic se sumen així als esdeveniments organitzats pel departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca per a festejar aquest segle de vida.
En l'aspecte merament esportiu, la primera jornada de la Diada va trigar a posar-se en marxa perquè la falta de vent va obligar a posposar la sortida una hora. Finalment es va entaular un vent del sud-oest d'entre 10 i 12 nusos que ha deixat com a líder en el grup de Vela Llatina Clàssica al Uep, de Jaime Vidal. El Ventolina de Jaume Durán encapçala la classificació general en la classe Regata. En Llaüts Clàssics va primer el Savanna, de Toni Jover. En el grup Dragonera, amb quatre embarcacions del Consell en lliça, s'avança el Mitjana, amb Gabriel Català com a patró. Finalment, ja en les classes no competitives, el andritxol Posidònia va creuar el primer la meta en la classe Oberta, mentre que en la divisió Oberta de Llaüts Clàssics el primer de moment és Boeres, de Mare Mar Fundació..
La Diada de Vela Llatina i la labor de divulgació del patrimoni marítim que realitza el Club Nàutic de Cala Gamba no serien possibles sense el suport de Fan Mallorca Shopping, que secunda des de fa set anys els esdeveniments d'organitza l'entitat d'és Coll den Rabassa.