L´esdeveniment és la reunió més important d´aquest tipus d´embarcacions a Balears i aconsegueix enguany una xifra rècord amb 51 participants
El Club Nàutic de Cala Gamba s'ha convertit en capdavantera de la defensa del patrimoni marítim balear en les últimes dècades i la Diada de Vela Llatina que se celebra aquest cap de setmana és la millor mostra d'això. Aquesta trobada d'embarcacions tradicionals és el punt de referència anual de la vela llatina a les nostres Illes i serveix per a mesurar el to i la situació del panorama en aquest món nàutic.
Les xifres objectives ho diuen tot: enguany la Diada ha aconseguit un rècord d'inscripcions amb 51 vaixells participants. Aquest cap de setmana acudeixen a la cita de Cala Gamba embarcacions de Menorca, Portocolom, Portopetro, Andratx, sa Ràpita, s’Arenal, Portitxol i el RCN Palma, a més de la nombrosa flota local de Cala Gamba. Vuit de les barques inscrites tenen o superen ja el segle de vida. La degana en aquest cas és Na Paquita, de Francisco Cau, un llaüt de cinc metres que va començar a navegar allà per 1910.
La gran protagonista de la Diada d'enguany serà la Balear. Cala Gamba s'uneix al departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca per a celebrar els cent anys de vida d'aquesta embarcació que va ser construïda en 1924 en les Drassanes Ballester de Palma i que va dedicar tota la seva vida a la pesca d'arrossegament a Palma i Portocolom. El diumenge, abans del començament de la competició, a les 11,30, una gran parada naval enfront de la catedral de tots els participants en la Diada homenatjarà la Balear donant dues voltes al voltant d'aquesta embarcació, catalogada ja com a Bé d'Interès Cultural.
Cada any, la Diada convida a una embarcació d'una altra comunitat autònoma. Vaixells de Canàries, la Comunitat Valenciana i altres regions han visitat ja Cala Gamba. En aquesta ocasió la barca convidada arriba de Galícia. Es tracta de la Sobrada, una tradicional dorna polbeira, una petita barca de 4,5 metres concebuda per a navegar per les ries gallegues i dedicada originalment a la pesca del pop, encara que també s'utilitzava per a altres pesqueres. La navegació tradicional a Galícia serà a més la protagonista la primera jornada de la Diada, el divendres a dos quarts de vuit de la tarda, gràcies a la conferència que oferirà sobre el tema la Federació Galega pola Cultura Marítima e Fluvial Culturmar.
Com sempre, la Diada de Vela Llatina combina a parts iguals el vessant social, cultural i merament esportiva amb l'objectiu de difondre i promocionar el patrimoni marítim del qual gaudim a Balears, a més de servir de jornada de germanor i difusió de coneixement per a tots els aficionats a la navegació tradicional. El vocal de Patrimoni Marítim del CN Cala Gamba, Bernat Oliver, ha explicat en la presentació que: “la navegació tradicional està vivint un moment dolç a Balears. En Portocolom, per exemple, està agafant molta força, també tenim una barca de Menorca i vaixells que no havien vingut mai venen enguany fins a aconseguir una xifra rècord d'inscripcions. La Diada està consolidada. Ara veiem que hi ha gent que restaura vaixells per a venir a participar quan fa no molts anys, aquestes embarcacions es cremaven. Hem millorat molt”.
La Diada de Cala Gamba no és només una competició perquè de fet el grup de barques més nombrós és la classe Oberta, en la qual l'important és compartir una estona de navegació sense tenir en consideració la classificació. No obstant això, sí que competeixen els altres quatre grups: Regata, Llaüts Clàssics, Llatina Clàssica i Dragonera. Dissabte i diumenge al migdia començaran les proves que decidiran els noms dels millors en cada categoria.
El Club Nàutic Cala Gamba s'ha convertit en defensor de les embarcacions tradicionals mallorquines i acull de manera permanent un bon número d'aquesta mena de barques en el conegut com Moll de sa Fusta, un dels enclavaments destacats del EcoMuseu Marítim que va inaugurar l'entitat en 2021.
L'esdeveniment compta un any més amb el suport institucional del Consell de Mallorca que aporta la participació d'embarcacions emblemàtiques com la ja citada Balear, Dragonera, Cabrera o Neófit, entre altres.
La Diada de Vela Llatina i la tasca de divulgació del patrimoni marítim que realitza el Club Nàutic de Cala Gamba no serien possibles sense el suport de Fan Mallorca Shopping, que patrocina els esdeveniments de vela tradicional de Cala Gamba des de fa ja set anys. També és necessari destacar la plena implicació i col·laboració tant del personal com de cadascun dels socis del club, perquè acollir a totes les embarcacions que participen en la Diada aquest cap de setmana és tot un repte logístic i organitzatiu.